Фондация Прочети София започва поредица от интензивни литературни събития. По традиция

...
Фондация Прочети София започва поредица от интензивни литературни събития. По традиция
Коментари Харесай

Предстои четвърти сезон на "Литературните маршрути"

Фондация " Прочети София " стартира поредност от интензивни литературни събития. По традиция четвъртото издание на " Литературните направления " започва на 11 май – денят, в който се уважава паметта на Св. св. Кирил и Методий. Освен първия ден от гостуването на поетическата антология " Скритите букви “ в One Book Bookstore, тогава е началото и в програмата на „ Литературните направления “. Така турът, отдаден на поезията на 90-те, ще бъде в 18.30 ч., а началната му точка е ул. " Г. С. Раковски “ 134, където се е помещавала една от редакциите на " Литературен вестник “ – описа в " Артефир “ Тодора Радева, шеф на Фондация " Прочети София “.



И тази година ще има напълно нови направления, които ще бъдат водени от разнообразни писатели, поети и литературни теоретици. Всеки маршрут е особено основан и ще се случи единствено един-единствен път. Тази година " Литературните направления “ ще се бъдат през май, юли и септември. Във всеки от месеците ще има четири тура и няколко съпътстващи събития. One Book Bookstore е и изложбено пространство за книгите. Затова, като се изключи че сред 11 и 20 май там ще може да бъде открита поетическата антология " Скритите букви ", на 14 май посетителите ще могат да се срещнат и с дизайнера на цялата образна еднаквост на " Скритите букви " и оформлението на книгата – Костадин Кокаланов от Studio Frank. Антологията включва стихотворения на четиринадесет български поети, които вземат участие в плана " Скритите букви ".



One Book Bookstore ще бъде и финалната спирка на първия " Литературен маршрут “ за тази година, чийто водещ е поетът и литературовед Йордан Ефтимов. И това напълно не е инцидентно, защото главен акцент на маршрута е точно българската лирика. Периодът, в който се концентрира Йордан Ефтимов, е 90-те години на XX в. 

Точно седмица по-късно, на 18 май от 18.30 ч. пред паметника в Докторска градина ще стартира " Литературният маршрут “, отдаден на френския публицист Ромен Гари. Негов водещ е философът и публицист Тони Николов. 

През юни Фондация „ Прочети София “ стартира и новия формат " Литературни срещи “, чийто посетител е носителката на Нобелова премия за литература през 2018 година Олга Токарчук. 

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Фондация " Прочети София “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР